Foto van Robert met hoed van Armaflex (isolatiemateriaal)

Temperatuurregulatie en hygiëne. Isolatie in de voedingsindustrie

Niemand zal het belang van temperatuurregulatie en hygiëne in de voedingsindustrie betwijfelen. De isolatie van warm- en koudwaterleidingen speelt hierbij een grote rol. In deze blog bespreekt Robert Bouwmeester waarom de juiste isolatie van deze leidingen zo belangrijk is voor bedrijven in de voedselverwerkingsbranche.

Voedselveiligheid als prioriteit

Het waarborgen van voedselveiligheid is voor bedrijven in de voedselindustrie topprioriteit. Onvoldoende isolatie van warm- en koudwaterleidingen kan leiden tot temperatuurschommelingen die schadelijk zijn voor producten en bacteriegroei bevorderen. Dit kan resulteren in productverlies en mogelijke gezondheidsrisico’s voor consumenten. Het is dus van groot belang dat de isolatie op orde is om een stabiele omgeving te creëren waarin voedsel veilig kan worden verwerkt.

Certificeringen en kwaliteitsnormen

In de voedingsindustrie zijn certificeringen zoals HACCP, BRC, en IFS enorm belangrijk. Onvoldoende isolatie kan ervoor zorgen dat de temperaturen niet in lijn zijn met wat deze normen voorschrijven. Zo kunnen bedrijven hun certificeringen kwijtraken, en daar wordt niemand blij van. Zorgvuldige isolatie helpt ervoor te zorgen dat de juiste normen worden nageleefd, wat de voedselveiligheid – en de reputatie van het producerende bedrijf – waarborgt.

Energie-efficiëntie en kostenbesparing

Goede isolatie gaat hand in hand met energie-efficiëntie. Slecht geïsoleerde leidingen vereisen meer energie om de juiste temperatuur te handhaven, wat zorgt voor hogere operationele kosten. Dit kan een flinke financiële last met zich meebrengen voor organisaties in de voedselverwerkingsindustrie. Door te investeren in hoogwaardige isolatie, kunnen ze niet alleen de voedselveiligheid garanderen, maar ook kosten besparen en hun winstgevendheid vergroten.

Bescherming van productkwaliteit

Kwaliteit is een andere topprioriteit binnen de voedingsindustrie. Onvoldoende isolatie kan ook leiden tot kwaliteitsvermindering. Het kan de houdbaarheid van producten verkorten en de smaak, textuur en voedingswaarde negatief beïnvloeden. Door te zorgen voor de juiste isolatie van warm- en koudwaterleidingen, kunnen bedrijven de kwaliteit en integriteit van hun producten behouden.

Duurzaamheid en  milieubewustzijn

Duurzaamheid is een groeiende zorg in elke branche, dus ook in de voedingsindustrie. Energie-efficiëntie kan bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van een bedrijf. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar zo kun je ook voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame producten van consumenten en zakelijke partners.

Conclusie: de juiste isolatie draagt bij aan succes in de voedingsindustrie

In de voedselverwerkingsbranche draait alles om voedselveiligheid, kwaliteit en efficiëntie. Een belangrijk aspect is de isolatie van warm- en koudwaterleidingen. Zo waarborg je niet alleen de voedselveiligheid en kwaliteit, maar draag je ook bij aan kostenbesparing, duurzaamheid en certificeringen. Als inkoopmanager kun je hierin een rol spelen door ervoor te zorgen dat de isolatie in jouw projecten aan de hoogste normen voldoet.

Jouw uitdaging, onze oplossing?

Bij Isolatiebedrijf Bouwmeester & Zoon gaan we elke isolatie-uitdaging met enthousiasme aan. Ben je op zoek naar een betrouwbare isolatiepartner die wel raad weet met jouw unieke behoeften? Neem contact op, we gaan graag met je in gesprek. Ben je zelfstandig isoleerder en heb je interesse in een samenwerking? Dan leren we je ook graag kennen!

Nog geen concrete uitdaging, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.

Tim aan het isoleren

Zeven redenen om isolatie in de utiliteitsbouw te overwegen

Isolatie in de utiliteitsbouw klinkt misschien niet heel sexy, maar het kan een enorm verschil maken in de efficiëntie en duurzaamheid van je bedrijfspand. Of je nu een gebouweigenaar bent die op zoek is naar kostenbesparingen, een facilitair manager die de operationele efficiëntie wil verbeteren, of gewoon geïnteresseerd bent in een milieuvriendelijkere bedrijfsvoering, isolatie speelt een cruciale rol. In deze blog deelt Tim Bouwmeester zeven redenen waarom het isoleren van warm- en koudwaterleidingen zo belangrijk is. 

1. Energie-efficiëntie

Een van de belangrijkste redenen om te isoleren in utiliteitsbouw is energie-efficiëntie. Goede isolatie van gekoeldwatersystemen (GKW), warm- en koudwaterleidingen, cv- en stoomleidingen, vaten en tanks, helpt warmte- en koudeverlies te voorkomen en zorgt ervoor dat het op de juiste temperatuur blijft. Dit vertaalt zich rechtstreeks in minder energieverbruik.

2. Temperatuurregulering

Utiliteitsgebouwen hebben vaak complexe verwarmings- en koelsystemen. Door te isoleren kun je de temperatuur nauwkeuriger regelen en zorg je voor een comfortabele werkomgeving voor je medewerkers.        

3. Geluidsisolatie

Isolatie in utiliteitsbouw gaat niet alleen over temperatuurregulering. Het helpt ook om geluidsoverlast te verminderen. Dit is vooral belangrijk in kantoren, ziekenhuizen, hotels en andere omgevingen waar een stille omgeving van essentieel belang is voor de productiviteit en het comfort van mensen.

4. Duurzaamheid

Als je om het milieu geeft, is isolatie een uitstekende manier om je steentje bij te dragen. Minder energieverbruik betekent een kleinere ecologische voetafdruk en minder uitstoot van broeikasgassen.

5. Kostenbesparingen

Ja, natuurlijk kost isolatie geld, maar het kan snel worden terugverdiend door lagere energiekosten. Een investering in isolatie zal zichzelf op termijn ruimschoots terugbetalen.

6. Veiligheid en onderhoud

Goede isolatie beschermt niet alleen tegen warmte- en koudeverlies, maar ook tegen condensatie en corrosie. Dit verlengt de levensduur van je systemen en vermindert de onderhoudskosten.

7. Wet- en regelgeving

Steeds meer landen en regio’s voeren strenge energie-efficiëntie-eisen in. Door je gebouw te isoleren, voldoe je aan de normen en voorkom je mogelijke boetes of sancties.

Jouw uitdaging, onze oplossing?

Bij Isolatiebedrijf Bouwmeester & Zoon gaan we elke isolatie-uitdaging met enthousiasme aan. Ben je op zoek naar een betrouwbare isolatiepartner die wel raad weet met jouw unieke behoeften? Neem contact op, we gaan graag met je in gesprek. Ben je zelfstandig isoleerder en heb je interesse in een samenwerking? Dan leren we je ook graag kennen!

Nog geen concrete uitdaging, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.

Van ruimtesimulatoren tot kantoorpanden: elke isolatieuitdaging kun je overwinnen

In de wereld van isolatietechniek draait alles om het vinden van de juiste oplossing voor elke uitdaging. Met ruim veertig jaar ervaring in het vak weet Robert Bouwmeester als geen ander dat isolatie niet alleen een wetenschap, maar ook een kunst is. Of het nu gaat om het trotseren van extreme temperaturen of het isoleren van complexe systemen, er is altijd een oplossing die past. In deze blog neemt Robert je mee in een ruimtesimulator.

De diversiteit van isolatieuitdagingen

Elke isolatieklus is uniek, met zijn eigen set uitdagingen en specificaties. Dat is precies wat het vak zo leuk maakt, daar zijn inmiddels ook Tim en Kai het mee eens. De ene keer zijn we bezig met het isoleren van leidingen in een kantoorpand, de volgende keer worden we gevraagd om kostbare apparatuur te beschermen tegen veeleisende omstandigheden. Na zoveel jaar ervaring, weten we inmiddels wel dat er geen one-size-fits-all-oplossing is. Elke keer weer zetten we onze kennis en ervaring in om op maat gemaakte isolatie-oplossingen te bieden.

Isolatie in extreme omstandigheden

Een van de meest opmerkelijke uitdagingen waar we voor hebben gestaan, was het isoleren van het leidingwerk en de appendages bij een ruimtesimulator. Het ging om een cilindervormige container van vijftien meter hoog en tien meter breed. De simulator wordt gebruikt om ruimtevaartuigen te testen onder representatieve ruimteomstandigheden. De pompen van deze simulator kunnen een vacuüm bereiken dat miljarden keren lager is dan de standaard atmosfeer op zeeniveau, terwijl vloeibare stikstof die in de leidingen circuleert, de cryogene temperaturen van de ruimte benadert. Voor wie – net als ik – geen idee heeft wat cryogene temperaturen zijn: dat zijn extreem lage temperaturen, vaak dicht bij het absolute nulpunt van -273,15 graden Celsius. Zo’n simulator moet dus omgaan met temperatuurschommelingen die variëren van extreem koud tot onvoorstelbaar heet, terwijl hij tegelijkertijd een stabiele omgeving moet bieden voor wetenschappelijke experimenten. Hier komt dus meer bij kijken dan er zo maar even een slangetje Armaflex omheen schuiven. 

Isoleren in utiliteitsbouw kent z’n eigen uitdagingen

Hoewel zo’n ruimtevaartproject natuurlijk ontzettend uniek en interessant is, focussen wij ons net zo graag op het leveren van isolatieoplossingen voor kantoorpanden en utiliteitsbouw. In het gemiddelde kantoor is het iets warmer dan in de ruimte, maar ook de utiliteitsbouw brengt z’n eigen uitdagingen met zich mee. Temperaturen kunnen variëren, systemen moeten efficiënt werken en comfort voor de medewerkers is van groot belang.

Stabiliseren temperatuur, verminderen geluidsoverlast en optimale energie-efficiëntie

Onze ervaring met het beheersen van extreme omstandigheden geeft ons de kennis en vaardigheden om ook in andere omgevingen maatwerk te leveren. Of het nu gaat om het behouden van de gewenste temperatuur, het verminderen van geluidsoverlast of het maximaliseren van energie-efficiëntie, we staan klaar om de uitdaging aan te gaan.

Jouw uitdaging, onze oplossing?

Bij Isolatiebedrijf Bouwmeester & Zoon gaan we elke isolatie-uitdaging met enthousiasme aan. Ben je op zoek naar een betrouwbare isolatiepartner die wel raad weet met jouw unieke behoeften? Neem contact op, we gaan graag met je in gesprek. Ben je zelfstandig isoleerder en heb je interesse in een samenwerking? Dan leren we je ook graag kennen!

Nog geen concrete uitdaging, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.

‘Elke dag werk ik weer aan een ander soort isolatiekunstwerk’

Kai Bouwmeester was hard op weg meubelmaker te worden, toen hij vorig jaar ineens besloot een andere afslag te nemen. Hij zocht iets dat hem meer afwisseling zou brengen en besloot om bij het isolatiebedrijf van zijn vader en zijn broer te gaan werken. In deze blog vertelt Kai over zijn beslissing en hoe het hem bevalt bij Isolatiebedrijf Bouwmeester en Zoon. 

Een andere afslag

Mijn opleiding aan de meubelmakersschool heeft me veel geleerd, maar toch had ik al snel door dat ik niet verder het meubelmakersvak in wilde. Ik vond het geweldig om prachtige meubelstukken te maken, maar ik miste iets. In de praktijk stond ik elke dag achter dezelfde werkbank, in dezelfde omgeving, dezelfde soort kastjes in elkaar te timmeren. Daar had ik dus geen zin in, om de rest van mijn leven vast te zitten in die eentonige routine. Ik wilde iets uitdagenders, iets dat wel mijn creativiteit zou aanspreken, maar met een beetje meer variatie. 

Variatie en isolatiekunst

Ik zag natuurlijk mijn vader en broer al jaren van het ene werk naar het andere werk gaan. Die diversiteit, dát trok me wel en mijn vader en broer zagen het ook wel zitten met mij. Ik ben blij dat ik de stap heb gewaagd. Bijna elke dag sta ik weer ergens anders, een ander soort isolatiekunstwerk in elkaar te knutselen. Elk bedrijf, elke bouwlocatie en elk project is uniek en vraagt om een eigen aanpak. Dat maakt het werk elke dag weer boeiend.

Werk en familie, een prima combinatie

De band met mijn vader en mijn broer Tim was altijd al goed. Ik game regelmatig met Tim en met mijn vader ga ik graag vissen. Dit zorgt ervoor dat we elkaar altijd iets te vertellen hebben tijdens het werk. Het voelt alsof ik met mijn vrienden aan het werk ben.

Denken in oplossingen

De meubelmakersopleiding heeft mij geleerd om creatief na te denken en om met oplossingen te komen. Deze vaardigheid komt me nu ook goed van pas. Bij isolatiewerk is geen enkele installatie hetzelfde. Vaak moeten we creatieve oplossingen bedenken om de isolatie perfect te laten passen. Dat dat elke keer weer lukt, dat is natuurlijk supergaaf.

Ziggo Dome 

Het leukste project tot nu toe was wel de klus in het Ziggo Dome. Wanneer krijg je nou de kans om in het midden van een leeg Ziggo Dome te staan! Maar als ik op de verhalen van Tim en mijn vader afga, heeft de toekomst nog wel wat mooie projecten voor me in petto.

Jouw uitdaging, onze oplossing?

Bij Isolatiebedrijf Bouwmeester & Zoon gaan we elke isolatie-uitdaging met enthousiasme aan. Ben je op zoek naar een betrouwbare isolatiepartner die wel raad weet met jouw unieke behoeften? Neem contact op, we gaan graag met je in gesprek. Ben je zelfstandig isoleerder en heb je interesse in een samenwerking? Dan leren we je ook graag kennen!

Nog geen concrete uitdaging, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.

Isolatiebedrijf Bouwmeester Leiderdorp Leiden

‘Door met vakbekwame onderaannemers te werken, kunnen we meer klanten bedienen’

Toen Tim Bouwmeester in 2010 besloot om bij het isolatiebedrijf van zijn vader te gaan werken, was dat misschien niet de meest gebruikelijke keuze voor een 19-jarige. Maar Tim zag het helemaal zitten om lekker met zijn handen te werken op verschillende locaties door het hele land – en ver daarbuiten – en op die manier zijn geld te verdienen. In deze blog vertelt Tim over zijn ontwikkelingen binnen Isolatiebedrijf Bouwmeester en Zoon en deelt hij zijn visie op de isolatiebranche.

Van broekie tot zelfstandige professional

Toen ik begon in het bedrijf van mijn vader, was ik eigenlijk nog maar een broekie met m’n 19 jaar. Niet alleen heb ik me in het vakgebied ontwikkeld, ik ben in de afgelopen jaren ook uitgegroeid tot een zelfstandige en sociaal vaardige professional. In de beginjaren had ik mijn vader en andere oudere vakgenoten als voorbeeld en nu kan ik zelf een rolmodel zijn en mijn vakkennis aan anderen overbrengen. Onlangs is mijn jongere broer Kai ook in het bedrijf gestapt, en ik vind het geweldig om hem te leren hoe je een mooi staaltje isolatiewerk neerzet.

Zo vader, zo zoon

In 2014 – toen liep ik al zo’n vier jaar mee – hebben mijn vader en ik besloten om verder te gaan als vennootschap onder firma, onder de naam Isolatiebedrijf Bouwmeester en Zoon. Sommige mensen zouden er misschien gek van worden om met hun vader te werken, maar ik vind het echt top om met Bert – zoals we hem soms gekscherend noemen – een bedrijf te runnen. Het werk brengt me op zo veel verschillende plekken en inmiddels is het helemaal mijn ding om naar klanten te gaan en projecten te bespreken.

BHV’er

Elk bedrijf met één of meerdere werknemers is verplicht een BHV’er aan te stellen. Bij ons bedrijf ben ik dat. In die rol is het mijn doel dat we ons werk zo goed en veilig mogelijk uit proberen te voeren. Eventuele gevaarlijke situaties bespreek ik met de opdrachtgever of de contactpersoon op de bouwlocatie. Met een zorgprofessional als vriendin is het trouwens ook wel fijn dat ik ook weet wat ik moet doen bij een calamiteit.

Doelen

Het is mijn doel om mijn persoonlijke ontwikkeling door te zetten en een goed functionerend en gezond bedrijf te leiden. Als ik kijk naar de toekomst van ons bedrijf, ambieer ik wel wat groei. Door goede, vakbekwame onderaannemers in te schakelen kunnen we een groter klantenbestand bedienen. En het feit dat Kai in het bedrijf is gekomen, biedt natuurlijk ook mooie perspectieven voor de toekomst. Mijn zoontje Djéli speelt voorlopig alleen nog maar met Lego-blokken, maar ik zie nu al een aanstormend talent 😉

Uitdagingen en kansen

Mijn vader schreef het al in zijn blog: duurzaamheid is hot. Het wordt steeds belangrijker dat al het leidingwerk in gebouwen goed geïsoleerd is, om zo zuinig mogelijk het pand te verwarmen of te koelen. En tegenwoordig wordt elke nieuwbouwproject uitgerust met warmtepompen. Daar wil ik alles van weten, zodat ik ervoor kan zorgen dat we als bedrijf met de tijd mee gaan. 

Van Ghana naar Soldaat van Oranje

Ik ben inmiddels al op zo veel plekken geweest, in Nederland, maar ook in het buitenland. Het project dat me het meest is bijgebleven, is bij de Nederlandse ambassade in Ghana, aan de westkust van Afrika. Daar moesten we een hele nieuwe gekoeldwaterinstallatie isoleren. Een geweldige ervaring waar ik veel van heb geleerd. En natuurlijk de klus met mijn vader bij Soldaat van Oranje – De Musical in de TheaterHangaar. Al die prachtige kostuums kon ik niet weerstaan. Ik moést er een passen! Uiteraard heb ik ‘m netjes teruggehangen, dus ik denk niet dat de organisatie het heeft gemerkt. Tot nu toe dan…

Jouw uitdaging, onze oplossing?

Bij Isolatiebedrijf Bouwmeester & Zoon gaan we elke isolatie-uitdaging met enthousiasme aan. Ben je op zoek naar een betrouwbare isolatiepartner die wel raad weet met jouw unieke behoeften? Neem contact op, we gaan graag met je in gesprek. Ben je zelfstandig isoleerder en heb je interesse in een samenwerking? Dan leren we je ook graag kennen!

Nog geen concrete uitdaging, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.

Isolatiebedrijf Bouwmeester Leiderdorp Leiden

‘Duurzaamheid maakt ons vak relevanter dan ooit’

Bij isolatie denken de meeste mensen al snel aan vloer-, spouwmuur- en dakisolatie. Maar bij de firma Bouwmeester draaien ze warm voor het isoleren van gekoeldwatersystemen (GKW), warm- en koudwaterleidingen, cv- en stoomleidingen, vaten en tanks en hemelwater- en vuilwaterafvoerleidingen. Dat is de wereld waar Robert Bouwmeester ruim veertig jaar geleden als bij toeval inrolde en waar hij nooit meer is uitgestapt. In deze blog vertelt hij wat hem al vier decennia boeit aan de wereld van isolatietechniek.

In het vak gerold

Als je een kind vraagt: wat wil je later worden, zullen er maar weinig zijn die zeggen: isoleerder. Zo ging het bij mij ook niet. Ik ben bij toeval in het vak gerold. Ik kwam van school en een kennis was uitvoerder bij een isolatiebedrijf. Daar heb ik vijf jaar gewerkt. Na drie werkgevers en veertien jaar in de branche vond ik het in 1996 tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik besloot als eenmanszaak verder te gaan, onder de naam R. Bouwmeester Isolatietechniek. Ik had er het volste vertrouwen in dat ik het vak verstond en de zelfstandigheid trok. 

De volgende generatie Bouwmeesters

In september 2014 was het tijd om de tweede generatie meer te betrekken in het ondernemerschap. Ook dat was niet echt gepland, maar is gewoon zo gelopen. Tim, mijn oudste zoon, liep al vier jaar mee als werknemer en het werd tijd hem meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid te geven. We zijn verder gegaan als vennootschap onder firma, onder de naam Isolatiebedrijf Bouwmeester en Zoon. Inmiddels moeten we daar eigenlijk ‘Zonen’ van maken, want ook Kai, mijn jongste zoon, zit sinds kort in de zaak. Groter willen we niet worden, met zzp’ers in je netwerk ben je veel flexibeler in het aannemen van projecten.

Volop variatie

Het isoleren van een cv-leiding of een vuilwaterafvoerleiding klinkt misschien niet heel spannend, maar het heeft me op de gekste plekken gebracht. De ene keer sta je ’s ochtends vroeg in een stil en verlaten Artis, een andere keer sta je achter een geldautomaat, in de ruimte waar het geld wordt gesorteerd. In Brussel hebben we een enorm grote waterzuiveringsinstallatie geïsoleerd die werd gebruikt voor nierdialyse en op Isle of Man deed ik een klus voor een rozenkweker. Wat ook heel apart was, was een werk bij de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst). Daar had ik constante begeleiding, wat ik ook deed, er zat de hele dag een gepensioneerde marinier op een stoeltje naast me. 

Duurzaamheid

Wat de klus ook is, ik zie het altijd weer als een mooie uitdaging om alles netjes ingepakt te krijgen. De apparaten waaraan we werken, veranderen steeds. Als je denkt dat je een bepaalde installatie goed kent, wordt er weer iets vernieuwd of moet een stuk isolatie ineens afneembaar zijn. Zo blijft ons werk altijd afwisselend. Bovendien is duurzaamheid de laatste jaren steeds belangrijker geworden, en dat maakt ons vak relevanter dan ooit tevoren. Een goed voorbeeld hiervan is de verschuiving van ketelhuizen naar duurzamere oplossingen zoals warmtepompen. We zijn nu ook actief bezig met isolatiewerkzaamheden in appartementen en woningen, iets wat vroeger niet zo gebruikelijk was omdat alle leidingen naar het ketelhuis liepen. We volgen de ontwikkelingen in de branche op de voet en het is mooi om op die manier bij te kunnen dragen aan meer duurzame toekomst.

Jouw uitdaging, onze oplossing?

Bij Isolatiebedrijf Bouwmeester & Zoon gaan we elke isolatie-uitdaging met enthousiasme aan. Ben je op zoek naar een betrouwbare isolatiepartner die wel raad weet met jouw unieke behoeften? Neem contact op, we gaan graag met je in gesprek. Ben je zelfstandig isoleerder en heb je interesse in een samenwerking? Dan leren we je ook graag kennen!

Nog geen concrete uitdaging, maar mogen we je wel inspireren? Check onze blogs of volg onze LinkedIn-pagina.